Pjäxor finns från många märken

En pjäxa

Det går inte att tillbringa en längre tid i backen eller i längdskidspåret utan ett par bekväma, väl fungerande pjäxor. Ingen annan del av ens utrustning är lika viktig eller förstör upplevelsen och åkningen lika markant om det blir fel. Det var inte allt för längesedan som en åkare i princip var tvungen att välja mellan funktion eller komfort när man skulle införskaffa pjäxorna. Idag finns det ett stort utbud anpassat efter både nybörjaren och den mera erfarna åkaren. Olika modeller finns på pjaxor.se.

Olika pjäxor för olika åkare

Med för stora eller för små pjäxor, modeller som trycker eller inte sitter rätt kommer man garanterat inte att njuta av att åka skidor. Rätt vinkel är också grundläggande för en bra teknik. Med en bra vinkel så får man hjälp med att balansera kroppen över skidorna och då kommer man att orka mera och prestera bättre i backen. För den som ägnar sig åt extrem utförsåkning eller en lite tyngre skidåkare finns det hårdare modeller som tål det ökade trycket, och för den som är ute efter att tillbringa sin tid i längdskidspåret eller planerar att undvika de allra värsta backarna finns det modeller som är mera inriktade på åkkomfort och allmän bekvämlighet.

Olika fötter behöver olika pjäxor

Man ska ta god tid på sig när man provar ut nya skodon och det särskilt när det handlar om skidåkning. Precis som när man är ute efter sportskor hjälper det att veta vilken typ av fot man har. Har man ett högt eller lågt fotvalv? Har man starka anklar eller någon typ av problem med knän eller leder som behöver ett särskilt stöd? För att verkligen få en individuellt anpassad produkt kan man formgjuta innerskon eller till och med beställa en pjäxa med ett yttre skal som är tillverkad precis med de mått och proportioner som ens fot behöver.

Vad ska en nybörjare tänka på?

En åkare som håller på och lär sig har inte än hittat sin balans och behöver därför en pjäxa som är lite mjukare över fotleden. Det gör att man kan röra sina fötter lite mera i sidled vilket underlättar för inlärningen. För nybörjaren är det viktigt att pjäxan inte är för stor då man vill undvika att foten kan halka runt för mycket eftersom det inte ger den maximala möjligheten till kontakt och kontroll över skidan. Ett av de vanligaste felen när de nya pjäxorna införskaffas är att man väljer en för stor storlek och då måste spänna dem alldeles för hårt vilket snabbt resulterar i ömmande fötter. Man ska komma ihåg att innerskon kommer att töja ut sig en aning efter att man åkt ett par gånger och att välja en modell som låter en böja knäna en aning vilket är viktigt när man är en novis på det där med skidåkning. För mycket framåtlutning på skaftet passar dock bättre för den erfarna åkaren eftersom det ger en lägre tyngdpunkt.

Vilken modell passar den vana åkaren?

Många modeller av pjäxor

Pjäxor på vägg

Har man erfarenhet och skicklighet inom skidåkning vet man oftast vilken typ av pjäxa man föredrar men generellt gäller att en erfaren åkare med fördel kan välja en styvare form som är anpassad efter den typ av åkning man ägnar sig åt. De flesta åker över hela berget, i pister, över pucklar såväl som i nyfallen snö. För den typen av åkning är det viktigast att tänka på att välja en modell med bra passform. Innerskon ska vara så anpassad som möjligt efter vilken sorts fot som åkaren har och även efter kroppstyp. En lång och tung skidåkare behöver en modell med ett hårdare skaft än en tunn, lättviktare. Hur mycket lutning man vill ha framtill är också individuellt och beror på vilken åkstil man har och hur pass bra form man är i eftersom det är en större fysisk ansträngning att åka med lutning.

Tillbehören har också betydelse

För att få en bekväm upplevelse behöver man också välja bra strumpor och sulor. Bomullsstrumpor är inte att rekommendera för den som lätt fryser om tårna men det är bra att välja en så tunn strumpa som möjligt för att få en jämn yta och undvika skavsår. Eftersom pjäxor är utformade för att ligga platt mot skidan kan det vara skönt med en sula med inlägg som ger stöd åt hålfoten. Det här kan man få hjälp med när man vänder sig till en butik som är specialist på skidutrustning.